16 ianuarie 2013

Arheologii au descoperit un tezaur la mormantul unei printese egiptene


-->



Arheologii au descoperit un tezaur de statui din Vechiu Regat, la un mormant descoperit recent al unei printese egiptene.

O statuie descoperita langa mormantul printesei.
O echipa din Cehia impreuna cu arheologii egipteni continua sa excaveze un complex de morminte descoperit recent. Ei spun ca printre ele se afla mormantul unei printese egiptene din Vechiul Regat.
Sapaturile au dat de un tezaur de statui despre care expertii spun ca ar fi cele mai bune exemple de acest gen.
Mormantul printesei egiptene descoperit in sudul orasului Cairo.

Aceasta descoperire a fost facuta in apropierea necropolei Abu Sir din Saqqara, cunoscuta ca fiind un loc de inmormantare pentru inalti oficiali din Vechiul Regat, cand capitala era inca situata in Memphis.
Mormantul printesei Sherit Nebti, care dateaza de acum 4500 de ani si alte trei morminte din apropiere sunt unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani.
Arheologul sef, Miroslav Barta: ,,Toate monumentele din jurul nostru s-au dezvoltat in timpul Dinastiei a cincea si a apartinut mai multor familii puternice. Una dintre persoanele importante care a fost ingropata aici este printesa Sherit Nebti. Excavarea nu s-a terminat inca, dar ceea ce avem in acest moment este o curte unica cu stalpi, care contine patru piloni, fiind initial acoperita si inscriptii care spun ca Sherit Nebti a apartinut unei familii regale.''
Un alt templu notabil al sitului se crede ca a apartinut unui inalt oficial numit Nefer.
Una dintre cele mai impresionante descoperiri in mormantul lui Nefer este un pasaj foarte bine conservat, despre care arheologii spun ca era un fel de ,,pasaport'' pentru lumea de dincolo.
Autoritatile din Egipt spun ca excavatoarele au descoperit patru sarcofage si statui care au fost mutate in depozitele din apropiere.







Sursa : thetruthbehindthescenes.org