29 octombrie 2014

Papa Francisc: ''Evolutia vietii extraterestre inteligente face parte din planul lui Dumnezeu''








Intr-o declaratie facuta in fata Academiei Pontificale de Stiinte, pe 27 octombrie, Papa Francisc I a sustinut ca viata extraterestra - ''fiinte ale Universului'' - a evoluat intr-un mod care este in concordanta cu planurile lui ''Dumnezeu Creatorul''. El a explicat modul in care Biserica Catolica considera Big Bang-ul si evolutia ca procese stiintifice sustinute de ''planul Creatorului''. Pontiful a respins ideea simplista din spatele creationismului, ca Dumnezeu a creat Universul in sase zile si sase nopti. El a spus:

''Cand citim in cartea Facerii povestirea creatiei, riscam sa ne inchipuim ca Dumnezeu a fost un magician, cu o bagheta magica in stare sa faca toate lucrurile. Dar nu este asa.''







Si apoi, conform articolului publicat pe site-ul examiner, Papa a continuat sa discute despre evolutia vietii extraterestre inteligente, in care el s-a referit la ''fiinte din Univers'':

''El a creat fapturile si le-a lasat sa se dezvolte dupa legile interne pe care le-a dat pentru fiecare, ca sa se dezvolte si sa ajunga la propria implinire. El a dat autonomie fiintelor din univers in acelasi timp in care le-a dat asigurarea prezentei sale continue, dand viata fiecarei realitati. In acest fel, creatia a mers mai departe secole la rand, mileniu dupa mileniu, pana cand a devenit asa cum o cunoastem noi astazi, tocmai pentru ca Dumnezeu nu este un demiurg sau un magician, ci Creatorul care da viata tuturor fapturilor. Inceputul lumii nu este rodul haosului care isi datoreaza altuia originea sa, dar provine direct dintr-un principiu suprem care creeaza din iubire. Big Bang-ul, care astazi este considerat drept origine a lumii, nu contrazice interventia creatoare dumnezeiasca, ci o presupune. Evolutia in natura nu este in contradictie cu notiunea de creatie, pentru ca evolutia presupune crearea de fiinte care evolueaza.''

           


''In ce priveste omul, in schimb, exista o schimbare si o noutate. Cand, in ziua a sasea din povestirea Facerii, ajunge la crearea omului, Dumnezeu ii da fiintei umane o alta autonomie, o autonomie diferita de cea acordata a naturii, care este libertatea. Dumnezeu ii spune omului sa dea nume tuturor lucrurilor si sa mearga inainte in decursul istoriei...Asadar, omului de stiinta si, mai ales, omului de stiinta crestin, ii corespunde atitudinea de a se intreba cu privire la viitorul umanitatii si al pamantului si, ca fiinta libera si responsabila, sa contribuie la pregatirea si salvgardarea viitorului si la eliminarea risurilor mediului, atat a celui natural cat si a celui uman. Dar in acelasi timp, omul de stiinta trebuie sa fie miscat de increderea ca, in mecanismele ei evolutive, natura ascunde potentialitati care revin inteligentei si libertatii sa le descopere si sa le actualizeze pentru a ajunge la dezvoltarea care face parte din planul Creatorului. Atunci, actiunea omului, oricat ar fi de limitata, participa la puterea lui Dumnezeu si este in masura sa construiasca o lume adaptata indoitei sale vieti trupesti si spirituale; sa construiasca o lume umana pentru toate fiintele umane si nu doar pentru un grup sau o clasa de privilegiati. Aceasta speranta si incredere in Dumnezeu, autorul naturii, si in capacitatea spiritului uman, sunt in masura sa dea cercetatorului o energie noua si o seninatate profunda.''

Acest lucru inseamna ca Papa a aprobat in mod explicit ideea ca viata extraterestra ar fi putut evolua in mai multe lumi diferite, ajungand la autonomie si, astfel, facandu-l o piesa esentiala in ''planul Creatorului''.

Observati ca el mentioneaza, de asemenea, ''toate realitatile'', probabil referindu-se la alte dimensiuni.

Michael Salla, care a scris articolul in examiner, mentioneaza: ''Nu putem subestima magnitudinea declaratiei Papei, deoarece sustine ideile radicale ale proiectului inteligent, cum ar fi faptul ca o interventie extraterestra in istoria omenirii poate face parte din ''planul Creatorului''.

Salla considera ca declaratia facuta de Papa pe 27 octombrie este o dovada ca Biserica Catolica pregateste lumea pentru evenimente majore legate de existenta vietii extraterestre inteligente.




Sursa: radiovaticana * examiner