30 iulie 2015

Misterioasele sfere megalitice de piatra din Costa Rica







Sferele Diquis sunt considerate unul dintre cele mai mari mistere ale lumii. Care este povestea din spatele sutelor de sfere masive de piatra, care au fost descoperite intamplator in Costa Rica?

Sferele Diquis au fost descoperite in 1940, in timpul lucrarilor agricole de catre United Fruit Company. Acestea erau amplasate pe albia raului Tirraba, de asemenea, cunoscut sub numele de Raul Diquis, in apropierea oraselor Palma Sur si Palmar Norte din Costa Rica. Pe plan local, acestea sunt cunoscute ca Las Bolas.
Sferele variaza ca dimensiune de la cativa centimetri la peste 2 metri in diametru, unele avand peste 15 tone si toate sunt aproape perfect rotunde. Cele mai multe sunt sculptate din gabro, echivalent grosier al bazaltului.


Dupa descoperirea lor, au fost transportate pe calea ferata in toata tara. In 1963, Samuel Lothrop a inregistrat un numar de 186 de sfere. Cu toate acestea, cateva sute dintre ele au fost deja dispersate in diferite locatii din intreaga tara, ceea ce inseamna ca au fost mult mai multe.



Desi primul studiu important asupra sferelor Diquis a fost realizat in anii 1950, utilizarea lor ramane necunoscuta. Numeroase sfere au fost gasite in aliniamente de triunghiuri, paralelograme, linii drepte si curbe. Patru sfere erau aranjate intr-o linie orientata spre nordul magnetic. Datorita acestui lucru, s-a speculat ca sferele erau conectate la busole magnetice sau aliniamente astronomice. Insa aceste aliniamente au fost distruse atunci cand sferele au fost mutate de la locul lor.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca sferele tin de vechea cultura Diquis, care a prosperat intre anii 700 si 1500. Cele mai vechi dintre aceste structuri dateaza din anii 300.

Astazi sferele Diquis decoreaza cladirile oficiale, spitalele, scolile, muzeele, precum si casele si gradinile celor bogati si puternici, indicand un anumit statut. Doua dintre ele sunt expuse public in Statele Unite, una la muzeul National Geographic Society din Washington DC si alta aproape de Peabody Museum of Archaeology and Ethnography, la Universitatea Harvard din Massachusetts.